Pokličite nas
+386 3 839 04 30
Pišite nam
info@rihter.si
Delovni čas
Pon - Pet 7.00 - 15.00

Ogrevanje/hlajenje hiše ali z drugo besedo »ugodno bivanje« je glavni vzrok zaradi katerega porabljamo največ energije.

Energija se porablja za vzpostavljanje prijetne klime v bivalnem prostoru, kateri meji na okolico s praviloma manj ugodno klimo. Hiša ni adiabatni sistem v katerem bi lahko enkrat za vselej vzpostavili želeno temperaturo in bi taka za vedno ostala. Poleg izgub na zunanjem ovoju se izgube pojavljajo tudi s prezračevanjem in ostalimi življenjskimi aktivnostmi prebivalcev. Zaradi želja stanovalcev po minimalni porabi energije za bivanje so bili v zadnjih letih razviti sistemi pasivne gradnje. Ti so trenutno najboljši približek med finančnim vložkom v gradnjo, porabo energije in ugodjem bivanja.

Ogrevati pasivno hišo ali ne, je večna dilema graditeljev pasivnih hiš. Pasivna hiša ogrevanja (skoraj) ne potrebuje, ker se večina potrebne toplote pridobi na posreden (pasiven) način. Torej po definiciji pasivna hiša ne potrebuje aktivnih virov za ogrevanje in hlajenje. Zaradi zelo visokega kriterija ugodja bivanja ta teorija v praksi ne drži, zato je potrebno vgraditi določene vire in sisteme ogrevanja/hlajenja. Za izbiro ustreznega sistema vam bomo v podjetju Rihter z veseljem svetovali.

Kot že rečeno moramo pri izbiri ogrevalnih virov in sistemov ogrevanja zelo paziti, da si brez potrebe ne povečujemo stroškov gradnje. Določene omejitve glede ogrevalnih virov nam predpisuje tudi zakonodaja. V Sloveniji imamo žal predpise, ki ne dopuščajo vgradnje navadnih električnih ogreval. Ti seveda niso primerni kot glavni viri ogrevanja za stavbe z veliko porabo energije, a so za stanovanjsko pasivno gradnjo edini primeren dopolnilni viri za ogrevanje. Pasivna hiša se od nizkoenergijske hiše razlikuje po tem, da za svoje ogrevanje porabi bistveno manj energije. Ravno zato ne rabi dragih virov in sistemov za ogrevanje (talno gretje, itd.).

Še enkrat želimo poudariti, da je edini pravi koncept pasivne hiše ta, da v njej ni vgrajenih dragih sistemov ogrevanja. Ne pozabimo, da enodružinska pasivna hiša z odličnim bivalnim ugodjem porabi za ogrevanje cca 150 €/leto, z varčevanjem pa še maj. Bistveno večja poraba energije je na strani priprave sanitarne vode, zato le te ne smemo zanemariti. V nadaljevanju vam bomo predstavili dva sistema ogrevanja za pasivne hiše, ki sta vsak zase zanimiva v kombinaciji pa v večini primerov predraga. 

Alternativni viri ogrevanja

Navdušenci nad alternativnimi viri ogrevanja se lahko odločijo za sončno energijo iz kolektorjev v kombinaciji s kaminom z vodnim toplotnim izmenjevalcem.

Več ...

Kompaktne naprave za ogrevanje 

Najprimernejši vir za ogrevanje in pripravo sanitarne vode v pasivni hiši je ustrezna kompaktna naprava. To je naprava, ki združuje vse potrebne komponente za ogrevanje/hlajenje, prezračevanje in pripravo sanitarne vode v pasivni hiši. Deluje na principu povezovanja vseh naštetih komponent in tako dosega maksimalne izkoristke.

Več ...

Zakaj talno gretje v pasivnih hišah ni primerno?

Sistemi talnega gretja zaradi počasne odzivnosti (2 do 4 ure, odvisno od vrste sistema in estriha) niso primerni za ogrevanje montažnih pasivnih hiš. Najbolj primeren je zgoraj opisan sistem ogrevanja, ki vključuje tudi dinamične, impulzivne vire ogrevanja, kot je sevalna energija sonca, notranji viri (ljudje, naprave, itd.).

Ti viri zelo hitro toplotno reagirajo ali pa se v sistemu nenadoma pojavijo. Sploh niso zanemarljivi in če jih ne moremo koristno porabiti za ogrevanje, pomenijo čisto izgubo energije. Iz navedenih razlogov prav montažna pasivna hiša rabi hitre odzivne sisteme za ogrevanje (na primer električni grelniki), ki se morajo odzvati v nekaj minutah in se tako med sabo toplotno uravnovesiti. V primeru, da to ni mogoče, toplotni izračuni po PHPP ne držijo, hiša pa bo porabila več energije in ne bo pasivna.

Želite informacije iz prve roke? Pošljite povpraševanje!

Veliko damo na zadovoljsto naših strank, zato lahko naš odgovor pričakujete v najkrajšem možnem času.