Pokličite nas
+386 3 839 04 30
Pišite nam
info@rihter.si
Delovni čas
Pon - Pet 7.00 - 15.00

Znanje, skrbno načrtovani detajli in kakovostna izvedba so najpomembnejši dejavniki, ki zagotavljajo, da bo pasivna hiša zadostila vsem potrebam za prijetno, zdravo, udobno in varčno bivanje. Pasivne hiše Rihter so zgrajene kakovostno, kar se lahko prepričate tudi sami. Ob vaši prisotnosti skrbno načrtujemo gradnjo in jo vestno izvajamo, po končani gradnji pa z različnimi meritvami preverjamo kakovost zgrajene hiše. Med njimi sta tudi test zrakotesnosti in termografija zunanjega ovoja stavbe.

Zrakotesnost

Zrakotesnost je ena pomembnejših lastnosti zunanjega ovoja vsake sodobne pasivne hiše. Slabo tesnjenje zunanjega ovoja se kot težava odraža v dveh stvareh. Najprej kot nedoseganje omenjenih standardov varčne gradnje, kar ima za posledico večjo porabo energije. Druga, bolj skrita slabost pa je kondenzacija v konstrukciji pasivne hiše, ki v mnogih primerih ni takoj opazna. Na daljši rok povzroči objektu nepopravljivo škodo. Dobra zrakotesnost je torej nujnost in standard brez katerega ni kakovostne pasivne gradnje.

Za pasivne hiše je potrebno doseči meritev tesnjenja zunanjega ovoja n50 ≤ 0,6 h-1. Izmenjava n50 = 0,6 h-1 pomeni, da bi se zrak v hiši pri tlaku 50 Pa zamenjal v 1,67 ure.

V podjetju Rihter vam že ob podpisu pogodbe zagotovimo ustrezno zrakotesnost vaše hiše. To vam bomo pred zaključkom gradnje tudi dokazali in sicer s testom zrakotesnosti oziroma Blower-door testom.

Test zrakotesnosti izvajamo s posebno merilno napravo, ki je sestavljena iz ventilatorja in merilne naprave. S pomočjo ventilatorja v objektu ustvarjamo nadtlake in podtlake po predpisanem standardu za meritve. Pri nastavljenih parametrih naprava istočasno preračunava tesnost zunanjega ovoja stavbe.

Test zrakotesnosti opravljamo v fazi izgradnje po opravljenih inštalacijah, kjer so končani vsi preboji zunanjega ovoja in so hkrati še možni popravki morebitnih slabo tesnjenih mest. Slabo tesnjena mesta odkrivamo s pomočjo dima in zelo natančnega merilnika pretoka zraka. 

Termografija

Termografska analiza je nepogrešljiva metoda pri izvajanju energetskih pregledov objektov. Z njeno pomočjo lahko preverimo toplotne mostove v zgradbi, nepravilnosti pri vgradnji izolacijskih materialov ter pravilno vgradnjo stavbnega pohištva. Vsi našteti dejavniki lahko vplivajo na slabo izoliranost zunanjega ovoja, ki ima za posledico izgubo energije, lokalno kondenzacijo in posledično plesen.

V podjetju Rihter se zavedamo problemov toplotnih mostov, zato imamo rešene vse detajle kritičnih mest, kjer se ti toplotni mostovi lahko pojavijo. To dokazujemo s certifikatom priznane strokovne ustanove Passivhaus Institut iz Darmstadta za sistem Rihter pasiv.

V veseljem vam bomo opravili termografsko analizo in test zrakotesnosti vašega objekta. Pri tem se boste lahko sami prepričali o naši strokovnosti in o kvaliteti naše gradnje pasivnih hiš.

Želite informacije iz prve roke? Pošljite povpraševanje!

Veliko damo na zadovoljsto naših strank, zato lahko naš odgovor pričakujete v najkrajšem možnem času.